Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν έχει σταματήσει η ροή μίας φλέβας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας στο πίσω μέρος του ματιού, όπου μετατρέπεται το φως σε εικόνες. Οι φλέβες αποχετεύουν το αίμα από τον αμφιβληστροειδή και το επιστρέφουν στην καρδιά. Η απόφραξη φλέβας εμποδίζει την επαρκή ροή αίματος στην προσβεβλημένη περιοχή. Τα τοιχώματα της φλέβας διαρρέουν αίμα και υγρό στον αμφιβληστροειδή.

Υπάρχουν δύο τύποι απόφραξης φλέβας:

  • Απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς
  • Απόφραξη κλάδου φλέβας του αμφιβληστροειδούς

Ποιος είναι σε αυξημένο κίνδυνο για απόφραξη φλέβας;

Αποφράξεις φλέβας είναι πιο συχνές σε ασθενείς πού έχουν : Γλαύκωμα (μη φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση), σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιακής αιτιολογίας αγγειακή νόσο, υπέρταση, αιματολογικές διαταραχές.

Ποία είναι τα συμπτώματα απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς;

Θολή όραση είναι το κύριο σύμπτωμα της απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Αυτό συμβαίνει όταν το υγρό που διαφεύγει από την φλέβα συγκεντρώνεται στην ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την κεντρική, λεπτομερή όραση. Εάν η ωχρά κηλίδα έχει οίδημα με συγκέντρωση υγρού (οίδημα της ωχράς κηλίδας), η όραση θολώνει.

Θολερότητες του υαλώδους μπορεί να εμφανιστούν σαν σημαδάκια που παρεμποδίζουν την όραση. Όταν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς δεν λειτουργούν κανονικά, τότε μπορεί να δημιουργηθούν ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία (νεοαγγείωση), πού είναι εύθραυστα . Αυτά μπορεί να αιμορραγήσουν ή να διαρρεύσει υγρό στο υαλώδες (την ζελατινώδη ουσία που γεμίζει το εσωτερικό του βολβού), προκαλώντας τις θολερότητες του υαλώδους.

Πόνος στο μάτι μερικές φόρές συμβαίνει ως επιπλοκή σοβαρής παλαιάς απόφραξης κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Προκαλείται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που ονομάζεται νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Τι εξετάσεις μπορεί να ζητήσει ο γιατρός;

Μετά από μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και \ή μια ειδική εξέταση της κυκλοφορίας του αίματος του αμφιβληστροειδούς πού λέγεται φλουοροαγγειογραφία. Μία χρωστική (φλουορεσεϊνη) χορηγείται με ένεση στο μπράτσο σας και ειδικές φωτογραφίες παίρνονται από το εσωτερικό του ματιού όταν η χρωστική περνάει από τα αιμοφόρα αγγεία. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια επίσκεψη στον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο σας για διάγνωση και θεραπεία γενικών συστηματικών προβλημάτων.

Τι θεραπεία συνιστάται;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για την απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς . Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να συστήσει ένα διάστημα παρακολούθησης, διότι οι αιμορραγίες και το υγρό του οιδήματος μπορεί να υποχωρήσουν μόνα τους.

Επέμβαση με λέιζερ μπορεί να βελτιώσει την όραση σε μερικούς ασθενείς με απόφραξη φλέβας και οίδημα ωχράς κηλίδας , αλλά η όραση δεν επιστρέφει συνήθως στο φυσιολογικό. Επέμβαση με λέιζερ δεν έχει καλά αποτελέσματα στην κεντρική απόφραξη, αλλά νέοι τύποι λέιζερ μελετώνται. Η επέμβαση με λέιζερ είναι πολύ αποτελεσματική στο να προλαμβάνει αιμορραγία υαλώδους και νεοαγγειακό γλαύκωμα. Εν τούτοις, δεν αφαιρεί την αιμορραγία ή θεραπεύει νεοαγγειακό γλαύκωμα όταν έχουν ήδη εγκατασταθεί. Είναι καλύτερο να θεραπεύει κανείς ασθενείς υψηλού κινδύνου για αυτές τις επιπλοκές πριν συμβούν. Ο οφθαλμίατρος σας θα αποφασίσει εάν επέμβαση με λέιζερ χρειάζεται στην περίπτωσή σας.

Ενέσεις αντι-αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα αντι-VEGF στον πάσχοντα οφθαλμό. Αυτή η ουσία μπλοκάρει την ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να προκαλέσουν γλαύκωμα. Έχει επίσης αποιδηματική δράση στις περιπτώσεις οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Ενέσεις τριαμσινολόνης (κορτιζόνης) στον πάσχοντα οφθαλμό για θεραπεία οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Συχνές επαναληπτικές εξετάσεις είναι σημαντικές. Πρέπει κανείς να είναι σίγουρος ότι σχετιζόμενες συστηματικές νόσοι θα θεραπευθούν από τον παθολόγο.

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς συνήθως σημαίνει γενικευμένη νόσος των αγγείων του σώματος και επομένως είναι απαραίτητος ο έλεγχος των σχετικών προδιαθεσικών παραγόντων (διακοπή καπνίσματος, βελτίωση διατροφής, άσκηση, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κλπ) προς αποφυγή απόφραξης άλλων αγγείων του σώματος, νέας απόφραξης αμφιβληστροειδικής φλέβας του πάσχοντος οφθαλμού ή και νόσησης του έτερου οφθαλμού.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί προληπτικά να λαμβάνουν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά.